Glass i stora lass i Filmbyn

Glass i stora lass i Filmbyn

Nu är det klart att Zedigs Glass ska driva caféverksamheten i Filmbyn Småland. Zedigs glass drivs av Johan Zedig och Anneli Rimås som är boende i trakten. Johan Zedig är för Mariannelundsborna känd från Karamellkokeriet som han varit med och drivit tidigare. Redan 1929 tillverkade ”Karamellarn i Mariannelund” glass så det är en gammal lokal tradition som nu plockas upp av Johan och Annelis gemensamma bolag Zedigs glass. 

De kommer att jobba med äkta smaker utan tillsatser, exempelvis med lingon och blåbär plockade i den småländska skogen. De kommer i möjligaste mån att använda närproducerade råvaror. En av de första produkterna blir en så kallad ”Fudgecream”, där de kokar glassen efter samma recept som Mariannelunds Karamellkokeris fudge.

Berättelsen om glass och Mariannelund

Mariannelunds relation till glass är starkare än vad du kanske kan tro. Vi har fått ta del av berättelsen om glass och Mariannelund:

Idén om glass från Mariannelund föddes redan 1929. Ernst Johansson som då drev Mariannelunds Sockerbageri började tillverka sin glass i träkärl fyllda med is och salt. Tyvärr fick glassen från Mariannelund ett snabbt slut. Ernst hann bara producera vanilj- och chokladglass innan han gav upp sin dröm om att göra Smålands godaste glass. För i en by med vältaliga kvinnor fick just kylan oanade konsekvenser för Mariannelunds Sockerbageri. Ryktet gick och man började anklaga Ernst för att göra alla barn i Mariannelund förkylda med den glass han gjorde. 

Nu fångar Johan och Anneli upp Ernst glassdröm och ger den nytt liv. Deras mål är att göra glass som glass borde smaka, ett besöksmål värt att besöka och en njutning som får varje själ att be om mer. Välkommen till Mariannelund i sommar!

Fler nyheter

Tjolahopp Tjolahej på Skansen

Filmbyn hänger med Astrid Lindgrens Värld till Skansen. Det blir en helg fylld av aktiviteter för hela familjen….

Filmbyn kan vinna Årets Turismpris

Filmbyn Småland är en av tre nominerade till Årets Turismpris i Jönköpings län. Priset delas ut av Smålands…

Sportlov i Filmbyn

Kom till Filmbyn på sportlovet! Den 10-25 februari håller vi öppet varje dag kl.10-17. Här kan du se…

Kenny Starfighter-böcker auktioneras ut

Nu auktionerar Vimmerby IF ut två illustrerade manusböcker från Kenny Starfighter.

Film kraftfullt verktyg i barns...

Aldrig tidigare har vi haft så mycket film omkring oss. Så fort vi öppnar vår smartphone, surfplatta eller…

dots-three-vertical chevron-right chevron-left home box-add facebook2 instagram
×