Nyhet! “Sju sagolika utflykter”

Upplev den äkta småländska naturen kring Filmbyn!

Hos oss finns underbara möjligheter till friluftsliv, och nu kan vi erbjuda er sju sagolika vandringsturer som alla börjar och slutar hos oss.

Turerna tar er till unika och intressanta platser och har varsin fantasieggande koppling till ett tema, en saga, en film eller en karaktär. Samtliga turer är halvdagsturer mellan 2 och 7 kilometer, och för tankarna till naturen i Astrid Lindgrens underbara filmvärld! Ta med vännerna, familjen, släkten eller vandra på egen hand. Naturen och Filmbyn välkomnar dig in i grönskan!

Foldrarna med karta, färdbeskrivning och kuriosa finns att köpa i receptionen på Filmbyn Småland. Köp en enskild, eller alla sju!

Tack till Astrid Lindgrens Hembygd för delstöd till projektet!

Vi har fått leaderstöd från Astrid Lindgrens Hembygd för att utveckla vårt företag med finansiering från EU och den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Utflykt nummer 1: Världens starkaste?

När inlandsisen smälte för 10 000 år sedan lämnade den efter sig stora klippblock. Några landade på sin spets på en plan berghäll och kallas runkestenar, eftersom man kan få dem att gunga. En av världens största finns en promenad bort – uflykt nr 1 går till Runkesten! I foldern finns bl.a. karta, vägbeskrivning och tips på badplats!

Längd: 5 km
Svårighetsgrad: lätt stig

Utflykt nummer 2: Hit med lite farligheter!

Akta dig för att gå vilse, akta dig för att ramla i Åsjön och akta dig framför allt för stupet. Håll en vuxen hårt i handen när du kommer upp till utsiktsplatsen. Härifrån kan du se långt över den skog som vi smålänningar delar med älgar, rådjur, rävar, harar och spindlar. Utflykt nummer 2 går genom skogen till Stora Utsikten, i foldern hittar du bl.a. karta, vägbeskrivning och tips på badplats!

Längd 4 km
Svårighetsgrad: brant stig

Utflykt nummer 3: Vi ska på utflykt, tra la la

Gå upp tidigt och njut av en förmiddag i solen uppe på ett berg. Ta med smörgåsar, pannkakor, bråkiga syskon och gosedjur som inte vill bli lämnade hemma. Lek följa John och charader. Men håll koll på klippkanten – och trilla för allt i världen inte i vattnet! Utflykten går till Korpberget, i den fina foldern hittar du förutom ett roligt uppdrag bl.a. karta, vägbeskrivning och tips på badplats!

Längd 4 km
Svårighetsgrad: lätt stig

Utflykt nummer 4: Se ända till Mariannelund

Mariannelund ligger 250 meter över havet. Längs Sevedeleden tar vi oss ytterligare hundra höjdmeter, genom djupa skogar, över åkrar och ängar. Vi passerar till och med en varggrop!
I den småländska byn Norrlida njuter vi av utsikten – vid klart väder ser man ända till Mariannelund, även utan att hissas upp i en flaggstång! I foldern hittar du karta, vägbeskrivning och tips på badplats!

Längd: 7 km
Svårighetsgrad: Kuperat

Utflykt nummer 5: Vilken är den klaraste sjön i Mariannelund?

När det blev för fattigt och eländigt i Sverige på 1800-talet flyttade nästan en miljon svenskar till Amerika. Många bosatte sig i Minnesota. De drömde om ett bättre liv och kanske badade de i den klaraste sjön i Minnesota? Men vilken är egentligen den klaraste sjön i Mariannelund? Ta med behållare för vattenprover och foldern med karta, vägbeskrivning och tips på badplats, och ge er ut på tur!

Längd: 2,1 km
Svårighetsgrad: lätt väg

Utflykt nummer 6: Picknick i Herrgårdsparken

Ta med någon som fyller år – eller någon du tycker väldigt mycket om – och gör en utflykt till vackra Herrgårdsparken i Mariannelund. Utrusta er med stråhatt och solparasoll, sjung en sång och promenera på de vita broarna över dammarna. Om ni vill klättra i träd gör ni det inte för kornas skull – utan för att känna livet i er! Ta med fikakorg och foldern med karta, vägbeskrivning och tips på badplats.

Längd: 4,5 km
Svårighetsgrad: Lätt promenad

Utflykt nummer 7: Finns det troll och rövare i skogen?

Nej, numera finns de inte, men på 1800-talet härjade rövarband bland annat i Lönnebergatrakten. En av stortjuvarna, Samuel Lifv, var Smålands svar på Robin Hood och föddes i byn Bäckfall utanför Mariannelund. Ta en promenad till klippväggen Trollegata, där det enligt sägnen också har funnits troll. Snälla troll, förstås. I foldern finns karta, vägbeskrivning och tips på badplats!

Längd: 7,5 km
Svårighetsgrad: kuperad vandring

dots-three-vertical chevron-right chevron-left home box-add facebook2 instagram
×