Inspelningsplatserna

Efter ert besök hos oss på Filmbyn kan ni på egen hand besöka någon av inspelningsplatserna i närheten. Kanske vill ni åka på en bekväm tur med cyklar från våra samarbetspartners Cykla i filmlandskapet Småland?

Runt Mariannelund ligger många inspelningsplatser från Astrid Lindgrens älskade filmer, särskilt filmerna om Emil i Lönneberga. Kanske är Katthult och Bullerbyn de mest välbekanta inspelningsplatserna, men besök också doktorns mottagning eller platsen vid ån där man letade efter Emil när han var försvunnen!

1. Hässleby gård
Fattigstugans röra av “lort och löss och svält och elände” byggdes upp på höskullen i ladugården vid Hässelby Gård. Fattigjonen var ortsbor. Emils välsignade julmatsleverans spelades in mitt i sommaren. Fönstret som fattighjonen kliver ut genom är en del av kulisserna. När de kommer ut på andra sidan befinner de sig i ett snöigt Kramfors.

Hitta hit: Hässleby gata mot Karlstorp/Kråkshult

2. Smedjegränd
“Vi är ju i alle fall fästefolk”. Vid den röda uthuslängan flanerade Alfred och Lina på marknaden för att titta efter ringar. Husen målades om för att likna skyltfönster.

Hitta hit: Julles verkstad, Östra Storgatan vid Bruzaån

3. Snickerboa
“Förgrömmade onge, nu blir det snickerboa…”. Snickerboscenerna spelades in i dessa oansenliga lokaler på Norra gatan som idag hyser ett verkstadsföretag. Jan “Emil” Ohlsson fick ett mjukt balsaträ att tälja i. Tälja trägubbar ur vanligt hårt trä är nämligen mycket svårt. I Gibberyd (Katthult) byggdes Snickerboa upp för utomhusscenerna.

Hitta hit: Norra gatan 4

4. Folkhögskolan
Mariannelundsskolan blev filmteamets högkvarter. Jan “Emil” Ohlsson bodde på internatet med en lärarinna som undervisade honom under inspelningsperioderna (för övrigt samma lärarinna som undervisade Inger “Pippi Långstrump” Nilsson). Om somrarna kom hela familjen Ohlsson ner från Uppsala till Mariannelund. Flera Mariannelundare var vänliga och inhyste medlemmarna i filmteamet. Mariannelundsskolans aula blev huvudinspelningsplats för Katthults inomhusmiljö. Skickliga snickare och dekorationsmålare byggde upp en tidstrogen kuliss av kammare och kök, med uppförstorade foton av utsikten i Gibberyd utanför glasen.

Hitta hit: Centralgatan 7 och 8

5. Doktorn i Mariannelund
Inomhusscenerna om Emils besök hos doktorn i Mariannelund spelades in på Norra gatan i Mariannelund där man skapade interiören som föreställer doktorn i Mariannelunds mottagning. En rad unga och äldre statister satt i väntrummet utanför och agerade sjuka i behov av vård när Emil kom med soppskålen på huvudet.

Hitta hit: Norra gatan 6

6. Södra Bråta
“…om du någon gång varit i en skog i Småland”. I Södra Bråta högt över Silverådalen filmades flera utomhusscener. Idag är de ålderdomligt brukade markerna ett naturreservat.

GPS: 57.7138, 15.4300

7. Nedrakulla och Grönshult
“Åh, en körv”. I en bod i Granshult norr om Katthult kröp Emil in för att äta korv. Här spelades scener in med häst och vagn. Här gjordes skolgårdsscenen med Mariannelundsbarn som statister. I grannbyn Nedrakulla spelades andra utomhusscener in.

GPS: 57.7157, 15.5297

8. Skuru
“Smålands husarer går till attack”. På ängarna vid Skurusjön anföll Emil på Lukas gökottefirarna från Hultsfred.

GPS: 57.6857, 15.5224

9. Gården Katthult
Det självklara resmålet i Emils fotspår. Här i byn Gibberyd, en mil norr om Mariannelund, spelades de flesta utomhusscenerna från Katthult in. Några scener spelades även in i drängstugan och ladugården. Här finns bostadshuset, drängstugan, Trisseboa, snickerboa med flera byggnader. Här finns även varggropen och trädet som Emil och hans pappa hoppade från.

GPS: 57.6906, 15.5583

10. Hulta Såg
“Det är Näcken som har tatt han”. Vid Hulta såg vid Silverån letade Katthultsgästerna efter den försvunne Emil. Här tappade också Emil sin fars hatt i vattnet.

GPS: 57.6328, 15.5901

11. Bullerbyn
En knapp mil öster om Mariannelund ligger det riktiga Bullerbyn. Här växte Astrid Lindgrens pappa upp och det är byns tre hus som hon beskriver i sina böcker. 1986 spelades filmen om Barnen i Bullerbyn in här och på andra platser i Mariannelundsbygden.

GPS: 57.6122, 15.6694

12. Rölunds skola
“Har’i hört, Emil i Katthult har supit sig full”. I Rölunds skolbyggnad, några kilometer sydväst om Mariannelund, spelades Emils skolscener in liksom besöket hos Godtemplarna när Emil och Griseknoen skulle avlägga nykterhetslöfte.

GPS: 57.5987, 15.5114

13. Skulptur av Emil i Lönneberga
Astrid Lindgrens första bok om Emil i Lönneberga, som kom ut 1963, innehöll konstnären Björn Bergs teckningar och blev snabbt älskad av alla. I Lönneberga är du varmt välkommen att hälsa på en skulptur av Emil i naturlig storlek. Den har arbetats fram av Björns son, Torbjörn Berg, utifrån dessa teckningar.

GPS: 57.55119, 15.72181