Om Filmbyn Småland

I Filmbyn får du uppleva inspelningsmiljöer från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Kliv in i filmens värld i en utställning som är skapad i Astrid Lindgrens anda. Här får du se klassiska studiobyggen och originalkostym från filmerna, sjunga till filmmusik, skapa egna mobilfilmer och uppleva andra interaktiva miljöer. Dessutom kan du passa på att besöka vårt café, vår shop och någon av alla 12 inspelningsplatser som ligger i närheten, såsom Katthult och Bullerbyn.

Bakgrund

Mariannelund har en spännande historia inom svensk barnfilm. Här i trakterna skapades några av de största klassikerna, där Emil i Lönneberga är den film som är allra mest kopplad till just Mariannelund. Kring Mariannelund finns det mängder av inspelningsplatser och trakten ruvar på en kulturskatt som nu lyfts fram i ljuset.

Filmbyn Småland är resultatet av många års arbete och småländsk envishet. Projektet startade 2010 av Anna Mellergård och Emilkraften, och fick sitt stora genombrott i oktober 2012 när tidigare finansministern Allan Larsson stötte samman med projektet på Regiondagarna i Jönköping. Därefter har många människor engagerats.

Visionen är att förutom att bli ett internationellt besöksmål, också bli den naturliga mötesplatsen för svensk barnfilm. Filmbyn kommer att ha öppet under skollov och sommarsäsongen och målsättningen är att det ska arrangeras konferenser, möten, seminarier och pedagogisk verksamhet i det nybyggda huset.

Muséet Filmbyn Småland har förverkligats tack vare stöd från Eksjö kommun, Region Jönköpings län, Postkodlotteriets kulturstiftelse, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Astrid Lindgrens Hembygd, Emilkraften samt ett antal privatpersoner som gått in som aktieägare.

Välkommen till Mariannelund!

Filmbyn Småland har genom bolaget Snickerboa Mariannelund AB sökt och beviljats stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling för kunddisk, konditordisk och installation av kök med utrustning.

dots-three-vertical chevron-right chevron-left home box-add facebook2 instagram
×