Hållbarhet & samverkan

FILMBYN SMÅLAND har sitt fokus på det lokala och närproducerade. Vi gör allra helst affärer med lokala företag när vi köper in, underhåller, bygger nytt eller reparerar vår anläggning. Vårt arbete har sin grund i Astrid Lindgrens författarskap och filmer. Deras budskap och innehåll är utgångspunkten i allt vi gör. Barnperspektivet finns med överallt.

Restaurang SKOGEN lagar mat från grunden av råvaror från närområdet. Vi köper råvaror från bland annat Stjernbergs bageri, Axelssons i ABY, Norrby ängar, Fläsk från glada grisar m fl. Ostkakorna som vi serverar bakas av Inger Nilsson i Emarp som använder mjölk från en bonde i bygden. Våra drycker kommer från det lokala bryggeriet ÅBRO i Vimmerby. Vi samverkar med Stjernbergs skafferi i Mariannelund som verkligen arbetar med lokal mat och har ett eget bageri. Alla mejeriprodukter är laktosfria och vi har alltid glutenfria alternativ och vegetariska rätter på vår meny.

Varorna i vår butik kommer från lokala företag och vi strävar efter varor med hög kvalité. Vi säljer böcker av lokala författare som till exempel Sara Schwardt, Mattias Eliasson och Christian Holzer. Vi säljer hantverk från lokala konstnärer som exempelvis Nathalie Fjäll. Rag to Rag är ett kooperativ som jobbar med social hållbarhet och vi säljer deras varor i vår butik.

När vi städar så använder vi så lite kemikalier som möjligt och för oss är det självklart att vi väljer miljömärkta produkter i alla sammanhang. Med bra utrustning. teknik och kunskap minimerar vi vår miljöpåverkan.

Vi anställer säsongspersonal från Mariannelundsbygden så att vi gynnar den lokala ekonomin.

Vi samverkar med föreningar och EMIL-kraften för att tillsammans utveckla platsen där vi verkar.

FILMBYN TILLSAMMANS är en satsning som LEADER-området ASTRID LINDGRENS HEMBYGD medfinansierar. Inom det projektet kommer vi att samla lokala ungdomar för att utvecklas i samklang med nästa generation. Vi kommer också att samla andra besöksnäringsföretag för att bli ännu starkare tillsammans.

Vi samverkar med Smålands Turism, Region Jönköping, Region Kalmar, Swedish Welcome och de lokala turistbyråerna. Vi ingår i ett nätverk med aktörer som Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens Näs, Emils Katthult, Bullerbyn och Cykla i Filmlandskapet Småland som förvaltar och utvecklar Astrid Lindgrens arv i Småland.